Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobrotrusové nám zase diktují: tentokrát do čeho se smíme oblékat

Poslední dobou je to jeden zákaz a příkaz za druhým. Nejprve kouření, teď zase kožešinové farmy. U obou chápu racionální argumenty, ale je potřeba si uvědomit i jeden další, podstatnější rozměr: diktát ve jménu dobra.

K pokrytectví některých politiků by se jistě dalo napsat mnoho řádků. TOP 09 to ovšem dotáhla do absolutna. Na jednu stranu sestavuje seznam nesvobody, na stranu druhou jsou hlasy jejích poslanců protlačovány různé zákazy: třeba kouření nebo kožešinových farem. Právě posledně jmenovaný zákaz je o to více nepochopitelný, že argumentuje ochranou zvířat před týráním, avšak dovozem kožešin se nezabývá.

 

Rudnutí kdysi pravicové strany

Sněmovní tisk č. 742 letos v červnu již prošel 3. čtením a byl schválen. Teď už jen doufejme, že to zablokují Senát a/nebo prezident. Jak příznačné je však to, že návrh zákona spolu předložili poslanci TOP 09, z nichž pro zákaz nejvíce plédoval poslanec Jiří Koubek, a ČSSD. Tyhle dvě partaje se spolu poslední dobou až příliš bratříčkují, což v konečném důsledku jenom po zásluze ubírá na voličských preferencích oběma. Původně prý ideoví soupeři (levice vs. pravice) dnes už partnerství ani neskrývají a hlasují pro návrhy zákonů omezujících individuální svobodu nejenom společně se socdem, ale i s komunisty. Lakují to společným bojem demokratických stran proti oligarchovi Babišovi. Tohle jim snad může baštit jenom posluchač ducha poněkud mdlého.

Neustále posloucháme pindání eurohujerů o tom, jak nás ta či ona restrikce přibližuje k „Západu“. Nerozumím tomu, co je to za divnou mantru. My jsme prostě střední Evropa a hotovo. Nemáme se cpát ani na Západ, ani na Východ. Máme přeci vlastní kulturu, tradice a hlavně rozum. Využijme proto na maximum platformu V4. A pokud si pod tím „Západem“ mám představit to, že na předměstích měst jsou no go zones ovládané nepůvodním etnikem přivandrovalým z Afriky nebo Blízkého Východu, neziskovky fakticky vykonávají státní moc, Soros má přes fondy a nadace nakoupenou loajalitu politiků, jež indoktrinoval na svých školách a muslimské podřezávání ovcí není týrání, ale projev víry, která nás obohacuje, tak děkuji, nechci. Takový „Západ“ si strčte za klobouk. Ostatně, proč se návrh zákona proti týrání zvířat nezabývá halal porážkami?

 

Zabij bobra, zachráníš strom, pokrytče

K čemu ale fakticky zákazem kožešinových farem dojde? Kožešinová zvířata se samozřejmě budou chovat a usmrcovat dál, jenom v jiné zemi, nejspíš mimo EU, kde nad tím už vůbec nebude kontrola. Nebylo by tedy lepší nastavit pravidla pro humánní zacházení se zvířaty, kontrolní mechanismy a sankce za porušování, než farmy zakázat a pokrytecky si pak nechat kožešiny dovážet např. z Ruska? Jistěže bylo, ale to by napřed předkladatelé zákona museli začít používat hlavy. Druhou cestou, která se nabízí, a o níž se obávám, že bude pravděpodobnější, bude zákaz dovozu pravých kožešin. Protože zákazy oni milují, zákazy jsou dnes v kurzu a tento čerstvě schválený zákaz je pouze předvojem dalších „prozápadních“ restrikcí. Nebo to budou pokrytci ještě větší, popřou sami sebe a dovoz se omezovat nebude, protože co by potom kupovali svým manželkám a milenkám.

A vůbec, proč se nezakážou iPhony, když je v Číně vyrábějí děti? Jo aha, protože je sami předkladatelé používají. Nebo drahokamy dovážené z Afriky, o jejichž způsobu dobývání si nedělejme přílišné iluze: dětská práce, nulová BOZP a další. Netvrdím, že máme zavírat oči ve jménu vlastního blahobytu před problémy světa, ale rozhodně se nestaneme lepšími lidmi tím, že nejprve ztrestáme vlastní podnikatele. Navíc takové, kteří nikdy žádnou dotaci nečerpali. A s těmi jinými mimo EU neuděláme nic, protože stejně nemůžeme.

 

Trnitá je cesta od socialismu k socialismu

Takže dobrotrusové nám už určují, do čeho se máme oblékat, kromě toho, že nám říkají, že nemáme kouřit. Co to bude příště? Budou nám určovat i to, co nemáme jíst? Vždyť takový chov hus a kachen na foie gras také není úplně „humánní“, ale když si už dnes třeba Francouz chce dát tuto vyhlášenou pochoutku z kuchyně své vlastní země, tak si dost pravděpodobně pochutná na dovozu z Maďarska, protože tam tohle šílenství zatím ještě nedorazilo. Nebo třeba česká zabíjačka: vždyť řezník to prase normálně umlátí dubovou palicí do hlavy! Nebo třeba spalovací motory: už dnes některá města kromě nízkoemisních zón zavádějí dokonce bezemisní zóny pro všechny ty neefektivní a drahé elektronesmysly. Takže všichni budeme nosit totéž, jíst totéž, jezdit MHD nebo na kole. Všichni budeme mít všechno stejné a všeho stejně, jako to tady už jednou bylo.

Šikana ze strany dobrotrusů v zájmu všech českých nutrií a lišek nezná hranic. Již se můžeme v diskuzích pod články věnujících se tomuto tématu dočíst, že kožešiny přeci nepotřebujeme: umíme si vyrobit umělé. Nebo používat jiné materiály. O tom to ale není. Je to o tom, že mi zase někdo diktuje, co mám dělat, do čeho se oblékat, co si kupovat. Já bych si to s dovolením rád rozhodl sám při zohlednění všech proměnných, včetně etického rozměru původu zboží. A to podotýkám, že jsem si nekoupil nikdy žádný výrobek ze zvířete chovaného za jiným účelem, než pro primární využití v potravinářském průmyslu. To je třeba rozlišovat, protože takový opasek z hověziny nebo vepřovice má asi leckdo.

 

Příliš mnoho emocí a žádná fakta

V České republice má kožešnictví tradici a dodnes se těší velkému zájmu, zejména v zahraničí. Například KARA Trutnov, fungující od roku 1948. Nachází se v regionu s nižšími platy a vyšší nezaměstnaností. Trutnovsko se dlouhodobě potýká s nezaměstnaností, která je jednou z nejvyšších v kraji. Sice je se svými 5,6 % (ČSÚ, 2016) stále pod republikovým průměrem, ale jakákoliv aktivita vytvářející pracovní místa je dobrá. A naopak. Průměrná mzda cca 24 tisíc hrubého (2015) je taktéž pod republikovým průměrem.

V obecné části důvodové zprávy k návrhu zákona se uvádí, že se jedná o „pouhých“ 6 ekonomických subjektů bez zaměstnanců a 3, kteří mají po 1-5 zaměstnancích, celkový roční objem „zobchodovaných“ mláďat je 20.000 a tudíž je ekonomický dopad téměř nulový. Ministerstvu financí se dále dává ke zvážení, zdali poskytne nějakou kompenzaci např. za nutné investice po novele v roce 2014. Takže teď můžou naši dobro trousící zákonodárci vyrazit do kraje a vysvětlovat nezaměstnaným lidem a jejich rodinám obracejícím dvakrát každou korunu, že zaříznout jednu fungující větev zemědělské výroby bylo humánní a správné a že jejich jednotlivé osudy mají na chod hospodářství nulový dopad.

Já bych to nazval „havlovským genomem“, který se mezi dobrotrusy šíří z generace na generaci. Václav Havel také nechal zničit fungující a ve světě vysoce ceněný český zbrojní průmysl ve jménu dobra a vyšší morálky. Za to mu pak ve Washingtonu odhalili bustu. No bodejť by ne, když Američané obratem napochodovali na námi dobrovolně opuštěné trhy po celém světě. Nakonec se tato část našeho průmyslu začala regenerovat, ale ani více než 20 let od Havlova řádění není zdaleka ve své původní kondici.

Ale žádné strachy, od teď už bude jenom dobře. Bez kožešin, bez zbraní, bez kouření, v elektromobilech. Oni se o to postarají, i když o to nikdo moc nestojí.

Autor: Lukáš Lexa | pondělí 12.6.2017 7:55 | karma článku: 34,93 | přečteno: 1463x
  • Další články autora

Lukáš Lexa

Bolševik Štětina

Pravda si konečně našla cestu na světlo. Europoslanec Jaromír Štětina se doznal k podpisu vázacího aktu StB. Tvrdí ale, že nespolupracoval. To je blábol typu: „na vojně jsem byl, ale rozkazy neposlouchal.“ Je to tedy Švejk?

2.1.2018 v 5:03 | Karma: 41,48 | Přečteno: 2544x | Diskuse| Politika

Lukáš Lexa

Střední třído, máš po vyhlídkách na vlastní bydlení!

Česká národní banka zpřísňuje podmínky pro získání hypotéky. Běžný člověk tak na ni nedosáhne. Proč se nemluví o brutálním vrchnostenském zásahu do doposud liberálního způsobu nabytí nemovitosti?

14.4.2017 v 18:00 | Karma: 46,12 | Přečteno: 19083x | Diskuse| Ekonomika

Lukáš Lexa

Pravice a sociální dávky? Jde to i bez trapných experimentů.

Pravicová politika a sociální cítění. Je to protimluv? Není, je jenom třeba realisticky vyhodnotit aktuální situaci v České republice a oprostit se od klišé rádoby odborníků žijících ve svých sociálních bublinách.

1.12.2016 v 18:50 | Karma: 25,41 | Přečteno: 1178x | Diskuse| Politika

Lukáš Lexa

Přeji si zvolení Donalda Trumpa

Občané USA si volí svého nového prezidenta. Na výběr možná mají ze dvou zel, jak se rádo prezentuje. Z pohledu Evropana bych ale bez dlouhého váhání volil Donalda Trumpa. Právě kvůli Evropě.

8.11.2016 v 15:50 | Karma: 37,50 | Přečteno: 1554x | Diskuse| Politika

Lukáš Lexa

Jsme evidováni, protože si něco myslíme

Máme tady nový seznam. Seznam údajných rasistů a xenofobů, který se vznešeně nazývá „Pravda láska – pravda proti lžím a nenávisti“ a je dostupný na pravdalaska.wordpress.com. Myslím, že se Václav Havel v hrobě obrací.

11.8.2016 v 22:30 | Karma: 40,06 | Přečteno: 3179x | Diskuse| Politika

Lukáš Lexa

Život po BREXITu

Nebojme se vystoupení Velké Británie z EU. Eurofederalisté nás jenom straší tragickými scénáři, které se nenaplní.

24.6.2016 v 18:55 | Karma: 26,64 | Přečteno: 860x | Diskuse| Politika

Lukáš Lexa

BREXIT a zpráva o stavu Unie

BREXIT se nám (ano, i nám, nejen „jim“) kvapem blíží, resp. nejprve hlasování o něm. Bylo by tedy dobré se zamyslet nad tím, v co se EU časem proměnila a jak (ne)funguje.

14.6.2016 v 20:57 | Karma: 34,33 | Přečteno: 1276x | Diskuse| Politika

Lukáš Lexa

O poklonkování Číně a vzývání Tibetu, aneb všichni se pomátli

Tak to máme konečně za sebou. Číňan v pondělí přijel, ve středu zase odjel a kontroverze to budí ještě dnes.

1.4.2016 v 19:23 | Karma: 23,32 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Politika

Lukáš Lexa

Obhájcům vrahů snad již sklapne tipec

Žaloba na neostalinistického pohrobka Martu Semelovou snad konečně bude mít úspěch. Věřím v to už jenom proto, aby se restaurovala identifikace Čechů s vlastním státem, aby jej nevnímali jako nepřítele, kterého se musejí bát.

27.8.2015 v 0:38 | Karma: 24,52 | Přečteno: 1351x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Lexa

Okupace 1968: komunisté účtovali s komunisty

V noci z 20. na 21. srpna 1968 se přes území zdánlivě suverénního státu Československo převalily armády Varšavského paktu, aby z nich na našem území ta sovětská „dočasně“ setrvala po více než 20 let.

21.8.2015 v 19:25 | Karma: 17,94 | Přečteno: 524x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Lexa

Zákon o prokazování původu majetku: postižené dítě

Duo Babiš & Zeman dalo vzniknout protiústavnímu paskvilu. Těch, na které zdánlivě míří se nedotkne. A neinformovaný tomu tleská.

19.6.2015 v 16:48 | Karma: 27,86 | Přečteno: 1574x | Diskuse| Politika

Lukáš Lexa

Jak se pro názor přichází o práci. V 21. století.

Za totality, v dobách vlády jedné strany, měli lidé přístup k povolání na základě svého politického přesvědčení. Pomalu ale jistě se tato doba kádrování vrací zpět.

5.4.2015 v 11:30 | Karma: 23,97 | Přečteno: 1500x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Lukáš Lexa

Nová koncepce dopravy: autobusák ve vnitrobloku?

Píše se datum 7.4.2015, ze sídliště Ládví, rezidenční zóny, se stává autobusové nádraží pro meziměstské linky.

28.3.2015 v 10:00 | Karma: 13,70 | Přečteno: 757x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2754x
Zajímám se o komunální i centrální politické dění, dění ve společnosti a vlastně jakékoliv dopady na běžný život, které mám potřebu komentovat.

Seznam rubrik