Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koho a zda (ne)budu volit

V letošních volbách do PSP ČR již příliš nejde o souboj pravice-levice, ale jednotlivých osobností a zcela konkrétních témat. Ideologie se atomizovala.

Po prostudování si pražských kandidátek u mě u žádné ze stran s reálnou šancí dostat se přes 5 % hranici nenastal „wow-efekt“. Bude to tedy volba té nejvyšší kompatibility (záměrně nechci použít mediálního klišé „nejmenšího zla“ nebo „taktizování“). Pokud ovšem k volbám vůbec půjdu. Ale jak se tak znám, nejspíše ano.

Mohou si za to sami

Voliči jsou z politiky a politiků otrávení. Mají k tomu své oprávněné důvody a tak buď nevolí, nebo volí pro druhé nepochopitelně. Dovolte mi podělit se s Vámi o můj důvod, proč já jsem také otrávený, ale přesto volit nejspíš budu. Předně je nutno uvést, že se společnost polarizuje. Mám takový dojem, že ve volbách v minulosti zastánci té či oné strany si uměli vyposlechnout argumenty protistrany a polemizovat s nimi. V hospodě, v práci, s kamarády, se sousedy. Dnes tomu již tak není. Dnes je zastánce opačného názoru automaticky slabšího ducha. Pardon, ale tak to na mě skutečně působí. Nemohu souhlasit s dnes módním odklonem od paradigmatu levice – pravice s tím, že lepší je definice liberalismus – konzervatismus. Případně různé ty prefixy neo-, středo- nebo nicneříkající kočkopes konzervativně-liberální. To rádi hlásí ti, kteří jsou sami nevyhranění. Buď programově, aby mohli být v jakékoliv koalici a před nikým si nezavřeli dveře do jednacího sálu a zdánlivě neztratili tvář před svými příznivci, nebo upřímně, protože sami o sobě nemají jasno.

Kdo ne

Určitě pro mě nejsou volitelní komunisté a prospěcháři v různých podobách: KSČM, ČSSD, ANO. Z principu. Dále TOP 09, Zelení a Piráti, to vše jedno jest: vítači uprchlíků a eurohujeři, de facto socialisté.

KDU-ČSL: strana-kurtizána, která jde za vidinou zisku či moci s kýmkoliv. A to i za protektorátu (Strana národní jednoty za tzv. „druhé republiky“ a poté za okupace jako Národní souručenství). Ostatně i Tisovi fašisté ve Slovenském štátu byli „ľuďáci“. Jediná vláda od vzniku samostatného Československa, ve které tito kolaboranti nebyli, byla ta poslední autenticky pravicová: první vláda Mirka Topolánka s jepičím životem (09/06-01/07).

Realisté mají zajímavý program, ale tak nějak z nich cítím, že to jsou Věci Veřejné vol. 2 ztělesněné Michalem Morozem, který před sebe vystrčil jinak charismatického intelektuála Petra Robejška. Podvodů na voliče bylo již dosti. Původ jejich zdrojů (Penta) je tak nějak to poslední, co by mě zajímalo, každou stranu s potenciálem dostat se do Sněmovny si někdo z byznysu financuje, chcete-li „vodí“. Každou.

SPD, SPO, BPI asi ani nechci moc komentovat. Míra intelektu jejich příznivců, kteří se projevují na sociálních sítích, vypovídá za vše. Ostatně dosti absurdním divadlem je, že vůdcem českých národovců je Japonec a oni mu to baští. Že anti-islamisté jsou agnostici a ostatní jim to baští. Že nikdo, s kým mám možnost se pobavit, nevolil Miloše Zemana. Buď se tedy pohybuji v naprosto homogenní sociální skupině (nepravděpodobné), nebo se Zemanovi voliči za svou volbu stydí a nehlásí se k ní (chápu a promíjím, sebereflexe je důležitá).

STAN: nabízejí zajímavé osobnosti, které za sebou mají zajímavé činy. V pozitivním i negativním slova smyslu. Autor registru smluv Farský. Tím chválou končím. Chvíli se lísali k lidovcům, chvíli jako bohatá nevěsta čekali s rozevřeným lůnem na atraktivní nabídku od jiných, např. i od hnutí ANO. Dále tam jsou tito lidé: eurohujer Polčák, věrolomná Plamínková, obviněný Půta. Nebrat.

Svobodní: jejich postoje jsou zajímavé, zejména ve vztahu k byrokracii EU a k osobním svobodám. Nicméně předseda Mach se může s předsedou ODS Fialou chytit za ruce a navštívit nudu, aby poté spáchala sebevraždu pro nadbytečnost. Myšlenky mají zajímavé a mě blízké, ale charisma mají na bodu mrazu. Oba. Svobodní ovšem za celou dobu svého působení nebyli schopni vygenerovat jiné zajímavé osobnosti, než svého předsedu. Několik let působí na české politické scéně, ale mám-li vystavit finální účet, poté se omezím na jedno slovo: letargie.

Kdo může být

Zbývá mi tedy ODS. K ní mám mnohá „ale“, resp. k některým jejím vůdčím osobnostem. Nejkontroverznějším kandidátem je Václav Klaus ml. Kvůli němu bych je volil i nevolil, mám z něj silně ambivalentní pocity. Na jednu stranu se mi líbí jeho názory a pragmatismus, na stranu druhou právě bezzásadovost vyplývající z onoho pragmatismu, která by mu asi nijak nebránil upéct koalici s Babišem. A také je to velký solitér, který nejde pouze proti proudu obecně (sympatické), ale mnohdy i proti vlastní straně, z níž vystoupil a poté zase do ní vstoupil (nesympatické). Mají i zajímavé kandidáty jako Černochovou, Humplíka nebo Udženiju. Uvidím.

 

Závěrem tedy mohu konstatovat toliko: pokud k volbám vůbec půjdu, budu důsledně kroužkovat. Avšak pokud se kterýkoliv oprávněný volič rozhodne se svým časem ve dny voleb naložit jakkoliv jinak, než navštívit volební místnost, nemůžu mu to mít za zlé. Navzdory tomu, co jsem si doposud myslel: že nevolit je, jemně řečeno, „nechytré“. Tentokrát to ovšem pochopím. Konzervativní pravicový volič totiž nemá z čeho vybírat. Ani srdcem, ani rozumem. Pouze kompromisem. A to je zlé. Pro celou společnost a dlouhodobě.

Lukáš Lexa

Zadavatel: žádný. Zpracovatel: já.

 

P.S.: ve vztahu k předvolebním průzkumům si myslím, že letos bude velmi nízká volební účast. Zejména na tom bude tratit ANO, protože jeho protestní voliči možná prohlédnou kriminální minulost a současnost „majitele“ hnutí Babiše. Že je to podvodník, lhář, zloděj a defraudant. A StBácký fízl a donašeč. K volbám by proto raději ani nemuseli přijít. Bohudík alespoň za to.

Autor: Lukáš Lexa | pátek 20.10.2017 8:10 | karma článku: 0 | přečteno: 461x
  • Další články autora

Lukáš Lexa

Bolševik Štětina

Pravda si konečně našla cestu na světlo. Europoslanec Jaromír Štětina se doznal k podpisu vázacího aktu StB. Tvrdí ale, že nespolupracoval. To je blábol typu: „na vojně jsem byl, ale rozkazy neposlouchal.“ Je to tedy Švejk?

2.1.2018 v 5:03 | Karma: 41,48 | Přečteno: 2544x | Diskuse| Politika

Lukáš Lexa

Dobrotrusové nám zase diktují: tentokrát do čeho se smíme oblékat

Poslední dobou je to jeden zákaz a příkaz za druhým. Nejprve kouření, teď zase kožešinové farmy. U obou chápu racionální argumenty, ale je potřeba si uvědomit i jeden další, podstatnější rozměr: diktát ve jménu dobra.

12.6.2017 v 7:55 | Karma: 34,93 | Přečteno: 1463x | Diskuse| Politika

Lukáš Lexa

Střední třído, máš po vyhlídkách na vlastní bydlení!

Česká národní banka zpřísňuje podmínky pro získání hypotéky. Běžný člověk tak na ni nedosáhne. Proč se nemluví o brutálním vrchnostenském zásahu do doposud liberálního způsobu nabytí nemovitosti?

14.4.2017 v 18:00 | Karma: 46,12 | Přečteno: 19083x | Diskuse| Ekonomika

Lukáš Lexa

Pravice a sociální dávky? Jde to i bez trapných experimentů.

Pravicová politika a sociální cítění. Je to protimluv? Není, je jenom třeba realisticky vyhodnotit aktuální situaci v České republice a oprostit se od klišé rádoby odborníků žijících ve svých sociálních bublinách.

1.12.2016 v 18:50 | Karma: 25,41 | Přečteno: 1178x | Diskuse| Politika

Lukáš Lexa

Přeji si zvolení Donalda Trumpa

Občané USA si volí svého nového prezidenta. Na výběr možná mají ze dvou zel, jak se rádo prezentuje. Z pohledu Evropana bych ale bez dlouhého váhání volil Donalda Trumpa. Právě kvůli Evropě.

8.11.2016 v 15:50 | Karma: 37,50 | Přečteno: 1554x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2754x
Zajímám se o komunální i centrální politické dění, dění ve společnosti a vlastně jakékoliv dopady na běžný život, které mám potřebu komentovat.

Seznam rubrik