Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

2% hypo na 30 rokov nema ani po "obludnom zjednoduseni" 60% preplatenie...

Stacilo to hodit do hypokalkulacky a vyslo by ti, ze je to vyrazne menej, konkretne je to 33%.

0 0
možnosti
Foto

Pane Lexo, váš alarmistický text je velice jednostranný a nepřesný.

1. Ani při 100% hypotéce jste neměl zaručeno, že vám tato pokryje náklady na koupi bytu - těch 100% je odhadní, nikoliv prodejní ceny. Takže stačilo, aby cena byla o něco nadsazena a i při 100% hypotéce jste potřeboval vlastní hotovost.

2. 100% hypotéky způsobovaly nárůst cen nemovitostí - ta se totiž odvíjí mimo jiné od kupní síly obyvatelstva a 100% hypotéka tuto kupní sílu zvyšuje v porovnání s 80%. Čili 100% hypotéky vedly k předražování bytů, a proto je dnes 2+1 v paneláku na okrajovém sídlišti Prahy za tři miliony.

3. Od banky je velmi rozumné chování nedat hypotéku na 100% ceny. V Irsku se v době nedávné krize začalo propouštět a zároveň klesly ceny nemovitostí o třetinu. Takže lidé, kteří přišli o práci a nemohli splácet hypotéku přišli o byt a zároveň prodej nemovitosti nepokryl dluh vůči bance. Tedy lidé přišli o bydlení a ještě bance zůstali dlužit peníze.

8 0
možnosti

Na tomto blogu je vidět jak to má spoustu karmovačů popletené.

Ceny nemovitostí jsou vyšponované právě pro bezbřehé půjčování!! Bublina splaskne a spousta léta platících dlužníků zjistí, že nevlastněj vůbec nic, páč vše jde na úroky a ten kousek splacené nemovitosti padne za propad skutečné prodejní ceny. Budou rádi když nebudou dlužit i po prodeji.

Když nejsem schopen ušetřit ani kousek, jak chci řádně splácet? Výpadek příjmu může nastat ze dne na den!!

8 0
možnosti

Tak byt 2+1 v paneláku v Praze nikdo nikoho nenutí kupovat. Pokud chce někdo být zaměstnán v Praze, tak by měl počítat s tím, že mu vyšší příjem spapá ono bydlení. Život je otázkou priorit..

3 0
možnosti
Foto

R79a60d16e95k 91H30a68m50p94l

19. 4. 2017 17:49

No, s těmi procenty Vám to moc nejde (2 % p.a. po 30 let = 60 %, to snad nee, zkuste si to skutečně spočítat :-))

Dále, pokud někdo potřebuje 100% hypotéku, není skutečně střední třída, těch 20 % by si prostě střední třída měla být schopna našetřit. A to říkám i při vědomí toho, že v Praze je to docela dost peněz. Na druhou stranu jsou zde vyšší příjmy a kromě nákladů na bydlení podobné náklady na živobytí, jako kdekoliv jinde. Prostě střední třída v Praze bude vypadat trochu jinak, než střední třída jinde. A navíc v Praze žije "jen" cca 10 % lidí v ČR a nikde není psáno, že prostě všichni budou bydlet v Praze.

3 0
možnosti

Na druhou stranu, třeba v Německu je naprosto normální, že lidi bydlí v nájmu, vlastní byt má horních sto tisíc. A taky tam není normální, aby se dům rozprodával po jednotlivých bytech a pak se lidi scházeli na schůze, jestli natřít oprýskané zábradlí a do krve se hádali, jakou to bude barvou.

6 0
možnosti

V Německu je taky naprosto normální, že důchodce zaplatí nájem a zbyde mu na normální život. U nás je normální, že zaplatí pražský nájem a umře hlady.

0 0
možnosti

Článek sice zní na první pohled logicky, nicméně autor se vůbec netrefil do příčiny problémů. Banky totiž nemůžou nést rizika za příliš levné a snadno dostupné úvěry, protože za lidi využívající nezdravě dostupné úvěry, je potom v krachujících bankách platí všichni ostatní. Navíc příliš dostupné úvěry na vlastní bydlení totálně křiví trh s nemovitostmi. Opravdu ceny už historických paneláků na hraně životnosti dosahují nesmyslných výšek a jen díky příliš snadné úvěrovatelnosti jsou lidé ochotni za ně platit ty nesmyslné ceny. Takže to co se teď děje, je pouze rozumný návrat do bezpečného prostoru, který v dohledné době snad i přemrštěné ceny nemovitostí alespoň stabilizuje, když ne sníží.

A příčina nedostupnosti bydlení pro běžné rodiny? Jednoduše v brutálně podhodnocené ceně práce. Dnes skutečně běžná rodina s ditětem nemá šanci našetřit žádné významnější úspory, což je ostuda současné i všech předchozích vlád, které daňovými pobídkami lákaly nadnárodní firmy, hledající pouze laciné montovny a nic víc. Je opravdu hrozné, že rodina s dítětem, kde oba rodiče pracují na plný úvazek, není schopná i přes minimalizaci výdajů každý měsíc smysluplnou částku odložit, aniž by tedy neskončili u chleba a vody a mohli dítěti občas něco dopřát. Celý ten nářek nad zhoršením dostupnosti hypoték, je naprostý omyl. Správným cílem nadávek by mělo být snižování daňového zatížení práce, podpora českých firem a živnostníků na úkor zahraničních motnoven atd.

12 0
možnosti
Foto

a kolik je problémových hypoték, prosím?

0 0
možnosti

P11e21t69r 98N38o72v17á57k

19. 4. 2017 10:03

V USA to před rokem 2008 taky fungovalo "bez problémů"... :-)

5 0
možnosti

Co je vyhlídka na vlastní bydlení?

Pokud si pořídím bydlení na hypotéku, tak stejně to bydlení patří spíš té bance nebo finanční instituci, která mi poskytla hypotéku, než mně.

1 0
možnosti

Bingo!! Ale vysvětlujte to mladejm...

0 0
možnosti

J23a37n 66D31r31t86i32n80a

18. 4. 2017 21:57

Podivný argument o 3mega bytě v Praze. Copak všichni musí bydlet v Praze? Třeba Vsetínsko, mnoho pracovních příležitostí pro absolventy technických VŠ. Ceny rozumných bytů v rozmezí 1 - 1.8 mega, pro manželskou dvojici která měla alespoň stavební spoření nulový problém. Já jsem stavěl dům, měl jsem v té době už tři děti a manželku na mateřské, hypotéku jsem dostal na 40% ceny domu. Jsem řadový vývojář. Všichni mí kolegové v mé věkové kategorii dnes mají vlastní dům, většina mladších kolegů (manželky na mateřské) si domy staví. Já už jsem hypotéku dávno splatil (a to jsem ji měl na 13.5%). Vůbec nechápu o čem to pan bloger píše.

3 0
možnosti

Ať se nám to líbí nebo ne, Praha je v té naší minizemičce jediná metropole. A asi jediné město, kde se nemusíte bát, že budete nezaměstnaný. Nějakou práci tu seženete vždycky, úplně vždycky, což se o zbytku republiky říct nedá.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS