Lukáš Lexa

Jsme evidováni, protože si něco myslíme

11. 08. 2016 22:30:40
Máme tady nový seznam. Seznam údajných rasistů a xenofobů, který se vznešeně nazývá „Pravda láska – pravda proti lžím a nenávisti“ a je dostupný na pravdalaska.wordpress.com. Myslím, že se Václav Havel v hrobě obrací.

Kdo za tímto projektem stojí, se zatím neví, ještě nevylezl z nory. Úplně stejně hloupé mi přijdou i neonacistické seznamy sluníčkařů nebo seznamy Židů Adama B. Bartoše. Protože jakékoliv soupisky lidí pro názor nebo etnikum se mi nelíbí. Je to mimo etický rozměr a je to i nelegální. Nehledě na to, že se tím jenom prohlubuje polarizace společnosti: nejsi s námi, jsi proti nám.

O čem vlastně celá kauza je? Kdosi si na celosvětově přístupném serveru založil anonymní blog, v němž zveřejňuje jména lidí, kteří údajně mají být rasisty, xenofoby, nacionalisty a narušiteli integrace EU, kteří svým vystupováním porušují právní pořádek ČR. Autor vyzývá, aby lidé „napráskali“ takové počínání a má k tomu na svých stránkách uveden i kontakt. Anonymní, jak jinak.

Paradoxní je, že právní pořádek narušuje sám vyzyvatel.

Právní rámec: autor takového seznamu (a jakéhokoliv jiného podobného) se dopouští hned několika porušení zákona. Jednak tím může být naplněna skutková podstata trestného činu pomluvy, tak jak ji definuje trestní zákoník. Dále se jedná o přestupek proti občanskému soužití a v civilním procesu by se poškozená strana mohla domáhat náhrady nemajetkové újmy. V neposlední řadě se autor dopouští správního deliktu, neboť nakládá s citlivými osobními údaji, mezi něž se právě řadí politické nebo filosofické přesvědčení subjektu údajů.

Složité ovšem bude dohledat osobu pachatele/přestupce, neboť seznam je veden na blogu světově rozšířené služby Wordpress, spadající pod jurisdikci USA. Tam panuje ultimátní svoboda slova, přičemž podle mezinárodního práva, zjednodušeně řečeno, nelze takovou osobu oznámit pro účely stíhání. Přes takové okolnosti si myslím, že by státní zastupitelství a úřad na ochranu osobních údajů měli začít konat z úřední povinnosti.

Bez ohledu na zrůdnost celého seznamu si projděme jména v něm uvedená. Někteří v něm uvedení lidé jsou skutečně nade vší pochybnost označitelní jako otevření rasisté a xenofobové. Ale patří do takového „klubu“ lidé jako Ota Ulč? Benjamin Kuras? Jiří Payne? Miloslav Bednář? Spíše to celé působí dojmem, že pár zfanatizovaných sluníčkářů má jenom problém s tím, že některé uznávané autority dokáží bez vnitřního logického rozporu artikulovat své postoje. A to takové, které jenom nelahodí jejich uším, a to zejména ve věcech uprchlické krize. Potom jim tam chybí třeba ještě ctihodní pánové Cyril Höschl nebo Jan Pirk.

Takže tu opět někdo eviduje lidi pro jejich světonázor. V dnešním věku protknutém informačními technologiemi je vznik Velkého bratra tuze snadný a pro některé politiky velmi lákavý.

Český národ zažil mnoho sociálního inženýrství a Velkého bratra na vlastní kůži. Já, jako pravicově smýšlející člověk věřím, že těmto snahám a činům musí být učiněna rázná přítrž a pokud to česká pravice nedokáže, potom bohužel selhala a doplatíme na to všichni. Včetně autora seznamu a jeho sympatizantů.

Lukáš Lexa

Autor: Lukáš Lexa | karma: 40.06 | přečteno: 3179 ×
Poslední články autora