Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vy to možná nevidíte, ale dostupnost hypoték není ani nárok, ani právo. Že byly teď hypotéky levné? No ano, byly, protože situace na evropském trhu a zásahy centrálních bank způsobily, že peníze jsou levné. Nicméně ty samé zásahy teď začínají nést ovoce a způsobovat inflaci, která se podle mého názoru vymkne z kloubů. A někteří lidé možná nakonec spláčou nad výdělkem, protože si slavně půjčili 100% hypotéku na 3,5 milionu s hraničními příjmy, postavili si za to dům, který dříve stál sotva 2 miliony a za 5 let jim 2% úrok zvednou na 7% a oni zbankrotují a o dům přijdou.

3 0
možnosti

Tak osobně bych řekl, že vaší dceři je úplně šumák, jestli má nějaký exotičtější enzymový deficit, nebo klasickou variantu. Problém je to pro ni stejný v obou případech.

Jenže post, na který jsem reagoval se vaší dcery netýkal. Byl o vzestupu nesnášenlivosti lepku. A to je skutečně převážně autoimunitní problém, může to souviset s rozmachem alergií, astmatu a jiných věcí, je to dost zajímavé.

1 0
možnosti

Do háje, zatoulaný post

1 0
možnosti
PV

větší nedostupnost hypoték zlevní reality - čím dostupnějí hypotéky tím dražší pořízení bydlení..

2 0
možnosti
MR

Jde o prevenci krachu bank a fondů, což by zas odskákali důchodci spořící na stáří, ale ty to stejně nezachrání, protože zbankrotují státy, jejichž dluhopisy tvoří většinu portfólií fondů a už to nikdy neusplácí ani to neplánují. Navíc ani 100% hypotéka nepokryla celou pořizovací cenu bytu, protože odhadci, speciálně nasmlouvaní bankou ceny výrazně podceňují, aby se kryli. Takže nemovitost za odhadní cenu nekoupíte ani omylem, a když se jí aspoň trochu přiblížíte, tak jedině za hotové.

1 0
možnosti

Vzhledem k tomu že hrozí riziko přehřátí trhu přílivem peněz z příliš dostupných hypoték, je takový krok rozumným opatřením.

12 0
možnosti
Foto

Poptávka dělá nabídku a nabídka dělá cenu. To je základní ekonomická poučka. Potom se nemůžeme divit, že panelák z doby socialismu stojí dnes miliony ale jeho skutečná cena je podstatně o cca 50% nižší. Ceny nemovitostí jsou nafouknuté a toto riziko poklesu ceny nechtějí banky nést.

Střední vrstva u nás prakticky vymizela. Do střední vrstvy by patřily střední manažment, lékaři, úředníci, učitelé a střední podnikatelé ale tito všichni jsou finančně ohodnoceni podprůměrně

8 0
možnosti
RH

Pokud dotyčný potřebuje 100 % hypotéku, není střední třída. A realisticky, právě možnost vzít si 100 % hypotéku znamená růst poptávky tam, kde být nemá - jen zvyšuje ceny nemovitostí (všem), a nafukuje realitní bublinu.

Ono to v první recesi může taky velmi nepěkně prasknout, a pak bude trh plný lidí kteří si vzali hypotéku, přišli o práci, a nyní nejsou schopni splácet hypo na byt na který si vzali hypo na 3 miliony, jenže už ho nedokáží prodat za více než 2,5. Realisticky: lidi prostě nemají "nárok" na vlastní bydlení.

20 0
možnosti
KS

To máte těžký. Ve 25 letech dostudujete vysokou školu, pár let sbíráte zkušenosti, ve třiceti se oženíte, máte děti. Jenže na bydlení jste si nestihl našetřit a teď to nejde. Takže se čeká, až půjde i manželka do práce a začnete spořit ve třiatřiceti. Ve čtyřiceti byste mohl mít částku na to, abyste dostal hypotéku.

1 0
možnosti
Foto

J74i65ř85í 95L48i63b97e65r

16. 4. 2017 20:18

Ano, přehled o příjmech a výdajích jsem si už dávno udělal a stále ho aktualizuji. Jsem rád, pokud v daném měsíci nejdu "do mínusu" (není jich mnoho). Jednou ročně se to dorovná do lehkého plusu celoročními odměnami (na ty ale nemám nárok - můžou být, ale taky být nemusí) a návratem nemalé pěticiferné částky z přeplatku daně z příjmu, kterou bezúročně půjčuji nenažranému státu v průběhu roku. Děti nemají tablety ani značkové oblečení, na mobil si syn musel našetřit sám a trvalo mu to, o to více si ho váží. Za posledních mnoho let se nestalo, že bychom vyhodili byť jen kousek jídla. Oblečení se kupuje v sekáči, na nové auto jsem nikdy neměl. Kolegové, kteří pracují na stejné pracovní pozici v zahraničí mají podstatně vyšší životní úroveň (myšleno celé jejich rodiny). Pořád si myslím, že práce je v ČR zatraceně podhodnocena, zatímco sociální dávky (vzhledem k příjmům z práce) nerozumně vysoké. O nějaké existenci "střední třídy" se tady moc nedá mluvit. Na soukromé podnikání nemám lokty a žaludek, druhotná platební neschopnost by mne zahubila. Ve státě bez okamžité vymahatelnosti práva nemá slušný člověk šanci podnikat. Odejít není kam, nikde na vás nečekají "s otevřenou náručí". Nestěžuji si, jen konstatuji... :-/

8 1
možnosti
Foto

Když chcete spořit, nejde jen o to udělat si přehled o příjmech a výdajích, ale o to umět rozlišit výdaje zbytné a nezbytné. Umět si ty zbytné odříct a to je právě věc, se kterou má spousta lidí problém. Nemohu soudit vaše finanční hospodaření, protože je neznám, ale níže píšete, že na stravu pro 4 člennou rodinu vydáte 15000. To je celkem vysoká částka a tady třeba já vidím možnost minimálně 30% úspory.

Já si nemyslím, že je práce v ČR podhodnocena, ale že každý dostává za svou práci přesně takovou odměnu za jakou je ochoten danou práci vykonávat. To je trh. Tu ochotu pracovat za hubičku samozřejmě silně ovlivňuje křivení trhu všelijakými socanskými nesmysly tvářícími se jako ochrana pracovníků, které ale ve svém důsledku znamenají přesný opak. Přílišná regulace pracovního trhu způsobuje, že zaměstnavatelé hledají cestu jak si restrikce a zvýšené náklady vykompenzovat a zaměstnancům zase brání říct zaměstnavateli sbohem a začít si makat na vlastním písečku.

Já si o sobě myslím, i přes řadu nectností, že jsem slušný člověk a podnikání je pro mně cesta, jak být také svobodný. A zdaleka to není jen o financích. ;-)

1 0
možnosti
VB

Ještě něco Průměrná délka hypotéky v Česku je 25 let, průměrná délka trvání manželství 13 roků.

Zdroj: http://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=497223

4 0
možnosti
VB

Všichni ale ve vlastním bydlet nemohou, není to žádné zaručené (nárokové) právo, jak se jeví při pohledu na dnešní deformovaný hypotéční trh. Banky v současnosti poskytují hypotéky i klientům, kteří po zvýšení úroků nebudou schopni splácet. Vytváří se hypoteční bublina (hodně chytráků má představu, že další byt na hypotéku se bude sám splácet z nájmu a v důsledku rostoucích cen nemovitostí na tom v budoucnu ještě vydělá – ono to není tak jednoduché, strasti pronajímatele jsou popsány zde), která dříve nebo později vyústí v krizi a možná i v další zachraňování bank daňovými poplatníky.

Zdroj: http://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=497223

0 0
možnosti
PH

P79a95v84e59l 35H78e38k

18. 4. 2017 0:11

To maj od Kiosakiho.

0 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2754x
Zajímám se o komunální i centrální politické dění, dění ve společnosti a vlastně jakékoliv dopady na běžný život, které mám potřebu komentovat.

Seznam rubrik