Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KJ

Mohl by někdo definovat střední třídu? Prej 70 000 měsíčně. Mi je opravdu celkem u zadele že mi nepůjčí 100%.

2 0
možnosti
RP

Já myslím, že se tady kdekdo honí za chimérou střední třídy a zapomíná se na to hlavní.

Že tady díky montovnám, díky napůl neschopným podnikatelům a napůl škrtům podnikatelům a díky na druhé straně nefunkčním odborářům a bojácným nesvéprávným zaměstnaným lidem neschopným si říct o vyšší platy máme tak malé průměrné příjmy, že v podstatě téměř žádnou střední třídu nemáme.

Střední třída se totiž hlavně vyznačuje takovým příjmem, že tito lidi jsou schopni si na bydlení, lepší auto a další požitky schopni ušetřit sami, bez jakýchkoliv berliček, hypoték a podobně už za pár let.

Střední třída jsou tak u nás pouze prosperující podnikatelé, dobře vydělávající ajťáci, technici na významných pozicích v prestižních firmách, poslanci, senátoři, ministři, starostové velkých měst, vrcholový manažment velkých firem a nakonec lepší zaměstnanci firem s vysokou mzdou, jako je třeba automobilka Škoda nebo několik dalších velmi dobře prosperujících firem.

Pokud někdo bez hypotéky nedá dohromady bydlení ve svém a má takový příjem, že tu hypotéku tak tak splácí, i když to má rozloženo na 30 let, to podle mne žádná střední třída není. To je prostě chudoba, lepší nižší spodní třída společnosti. A je úplně jedno, jaké mají tito lidi vzdělání, čím se živí atd, pořád je to kvůli svým příjmům jen chudoba.

28 1
možnosti
Foto

J88i72ř86í 17L80i21b75e22r

15. 4. 2017 21:29

Bohužel, zcela přesná definice. R^

4 0
možnosti
Foto

I26v13a36n 74V16e36s62e70l92ý

15. 4. 2017 14:01

Tak nějak je známo, že hypoteční bublina v USA z roku 2007 odstartovala světovou finanční krizi.

Poskytnout hypotéku bez jakékoliv "spoluúčasti" klienta je, podle mě, rizikové ze dvou důvodů. První je ten, že ručení pouze nemovitostí, která je předmětem hypotéky nemusí znamenat návratnost pro banku. Druhý je ten, že pokud klient​ nesplácí tak on ty zaplacené splátky nevidí jako ztrátu tak jasně jako ztrátu svého vkladu (stejně jako mnozí lidé bezstarosněji platí kartou než hotovostí -zde nějak funguje psychologie).

Shrnutí - ČNB si bere poučení z hypoteční bubliny a nechce ji dopustit u nás. Dokonce jsem někde zaslechl, že k takové bublině máme v ČR slušně našlápnuto ikdyž ta by asi těžko odstartovala další světovou finanční krizi.

Toť můj laický názor na věc.

9 2
možnosti
RP

Něco na tom je, ale v USA tu hypoteční bublinu odstartovala politická korektnost. Sociálně slabí barevní, kteří nevydělávali tolik, aby měli na splácení hypotéky, ji přesto museli od banky dostat, protože jinak by příslušné americké neziskovky rozpoutaly propagandistický run na banku, očernily by ji, takže by od ní odešli významní zákazníci, protože by dehonestace hrozila i jim.

Proto americké banky půjčovaly a půjčovaly a když už těch nesplácených hypoték bylo moc, "naředili" to do finančních produktů a prodali všude možně po světě. Tím oddálili svůj krach, ale přivodili globální krach.

Mimochodem jeden z právníků těch neziskovek, (ACORN) co se starali o to, aby příslušné banky a jiné instituce finančně zničili a sami za to nemohli být odsouzeni, byl jakýsi právník Barack Husein Obama. Nezná ho tady někdo?;-D

To u nás v současné době tak kritické není, musel by nastat velký ekonomický propad, aby lidi masově nemohli splácet a současně nemovitosti coby záruky za hypotéky ztratily na ceně tolik, že by banky krachovaly.

8 0
možnosti
Foto

Čím více banky lidem půjčují, tím více rostou ceny nemovitostí. Pokud by byly půjčky zakázány úplně, klesly by ceny na třetinu. Proto se nerozčilujte a berte věci tak, jak jsou.

19 5
možnosti

J38i79ř45í 67Č72e81r22n49ý

15. 4. 2017 15:44

Ceny nemovitostí rostou kvůli nedostatku vhodných nemovitostí.

2 1
možnosti
PB

P24e60t15r 57B63r94o49ž

15. 4. 2017 12:27

Dovolím si nesouhlasit. Hypotéka na 100% je "výmysl" poslední doby, dřív bylo běžné, že dlužník dostal jen 60-80% podle své bonity. Teď, když byly peníze mezi bankami "zadarmo" (úroky nulové, či záporné), snažily se banky "prodat" hypotéky co nejvyššímu počtu lidí, a klidně i 100%. A to je skvělá cesta k bublině a velké krizi, kterou pak odskáče celá ekonomika.

Ano, máš-li "holou řiť", musíš se chvíli sám snažit, abys na bydlení dosáhl. Nevidím v tom žádný problém.

32 1
možnosti
Foto

Je zábavné číst cosi o zásazích do svobodného trhu, když bankovní sektor je právě trh, který nikdy svobodný nebyl. Stát podle vás nemá do tohoto trhu zasahovat? Ale státní garance za vaše vklady vám nevadí, viďte? A co státní záchrana bank? Necháme je krachnout v případě potíží a s nimi necháme padnout na ulici tisíce jejich klientů? Já jsem všemi deseti pro. A vy?

9 0
možnosti
MM

Skutečně 80%? Někde jsem zaslechl, že do 90%.

0 0
možnosti
PH

P81a85v91e94l 24H21e19k

14. 4. 2017 19:37

A kolik 100% hypoték bylo poskytnuto? Jak někdo může chtít hypo, když ma holou rit?

1 1
možnosti
Foto

Hodně, i přes 100 % přes tzv. "neúčelovou část", která činí nějakých 20 %. Standardní scénář: ukončení VŠ v cca 25 letech, nástup do pracovního procesu jako elév, dosažení průměrného příjmu (korektněji mediánu) v cca 30 letech, v témže věku zakládání rodiny. Co má takový člověk našetřeno? Možná pár desítek tisíc na stavebku a penzijku od babičky, protože všechno cpal do nájmu a do splácení půjček na studium. V ČR studium sice je "zadarmo", ale s ním je spojeno mnoho dalších výdajů, třeba jenom učebnice za 5 let studia přijdou na pár desítek tisíc. Jistě, dá se brigádničit někde ve fastfoodu, což výdaje pokryje, ale zase se zároveň nedá úplně soustředit na studium. Proto Vaše pejorativní označení "holá řiť" není korektní, protože člověk s průměrným či lehce nadprůměrným příjmem, který bez problému projde scoringem, prostě půl milionu jen tak mít ani nemůže, pokud není úzce profilovaný specialista nebo prostě neměl to "štěstí" a nedědil. A kde je nějaká vazba na prorodinnou politiku?

6 6
možnosti
MB

Střední třída je výsledkem - lakmusovým papírkem jakékoliv vlády. Žijeme v absurditách, OSVČ je nepřítel MF - parazit, ČSSD rozvrací onu střední třídu - daňové nápady ... Špatná měrná jednotka pohledu ! Jedinec jistěže ano, nicméně rodina je více ! Pak model muže, např. bere 60 tis měsíčně - boháč. Žena bere 15 tis - tedy ideální k podporám. Všechno je naruby a nakonec i alimentační poplatek z daní k tomu ! Stát sděluje, že právo je nevymahatelné, soudy pomalé ... Exekutor, vym,ahač následných pohledávek si již lebedí ! ... Tak nějak se dává Stát do pořádku a nesporně bude lípe ! ... :-)

9 0
možnosti
Foto

A nebo taky po vyhlídkách na exekuci. Já znal zájemce o koupi bytu, kteří neměli ani na provizi realitce.

3 0
možnosti
MM

Jak tedy mohli chtít koupit byt, když neměli ani na provizi?8-o

0 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2754x
Zajímám se o komunální i centrální politické dění, dění ve společnosti a vlastně jakékoliv dopady na běžný život, které mám potřebu komentovat.

Seznam rubrik