Diskuse

Střední třído, máš po vyhlídkách na vlastní bydlení!

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LP

2% hypo na 30 rokov nema ani po "obludnom zjednoduseni" 60% preplatenie...

Stacilo to hodit do hypokalkulacky a vyslo by ti, ze je to vyrazne menej, konkretne je to 33%.

0 0
možnosti
Foto

Pane Lexo, váš alarmistický text je velice jednostranný a nepřesný.

1. Ani při 100% hypotéce jste neměl zaručeno, že vám tato pokryje náklady na koupi bytu - těch 100% je odhadní, nikoliv prodejní ceny. Takže stačilo, aby cena byla o něco nadsazena a i při 100% hypotéce jste potřeboval vlastní hotovost.

2. 100% hypotéky způsobovaly nárůst cen nemovitostí - ta se totiž odvíjí mimo jiné od kupní síly obyvatelstva a 100% hypotéka tuto kupní sílu zvyšuje v porovnání s 80%. Čili 100% hypotéky vedly k předražování bytů, a proto je dnes 2+1 v paneláku na okrajovém sídlišti Prahy za tři miliony.

3. Od banky je velmi rozumné chování nedat hypotéku na 100% ceny. V Irsku se v době nedávné krize začalo propouštět a zároveň klesly ceny nemovitostí o třetinu. Takže lidé, kteří přišli o práci a nemohli splácet hypotéku přišli o byt a zároveň prodej nemovitosti nepokryl dluh vůči bance. Tedy lidé přišli o bydlení a ještě bance zůstali dlužit peníze.

8 0
možnosti
BH

Na tomto blogu je vidět jak to má spoustu karmovačů popletené.

Ceny nemovitostí jsou vyšponované právě pro bezbřehé půjčování!! Bublina splaskne a spousta léta platících dlužníků zjistí, že nevlastněj vůbec nic, páč vše jde na úroky a ten kousek splacené nemovitosti padne za propad skutečné prodejní ceny. Budou rádi když nebudou dlužit i po prodeji.

Když nejsem schopen ušetřit ani kousek, jak chci řádně splácet? Výpadek příjmu může nastat ze dne na den!!

8 0
možnosti
JS

Tak byt 2+1 v paneláku v Praze nikdo nikoho nenutí kupovat. Pokud chce někdo být zaměstnán v Praze, tak by měl počítat s tím, že mu vyšší příjem spapá ono bydlení. Život je otázkou priorit..

3 0
možnosti
Foto

R27a48d45e72k 95H79a91m94p63l

19. 4. 2017 17:49

No, s těmi procenty Vám to moc nejde (2 % p.a. po 30 let = 60 %, to snad nee, zkuste si to skutečně spočítat :-))

Dále, pokud někdo potřebuje 100% hypotéku, není skutečně střední třída, těch 20 % by si prostě střední třída měla být schopna našetřit. A to říkám i při vědomí toho, že v Praze je to docela dost peněz. Na druhou stranu jsou zde vyšší příjmy a kromě nákladů na bydlení podobné náklady na živobytí, jako kdekoliv jinde. Prostě střední třída v Praze bude vypadat trochu jinak, než střední třída jinde. A navíc v Praze žije "jen" cca 10 % lidí v ČR a nikde není psáno, že prostě všichni budou bydlet v Praze.

3 0
možnosti
KS

Na druhou stranu, třeba v Německu je naprosto normální, že lidi bydlí v nájmu, vlastní byt má horních sto tisíc. A taky tam není normální, aby se dům rozprodával po jednotlivých bytech a pak se lidi scházeli na schůze, jestli natřít oprýskané zábradlí a do krve se hádali, jakou to bude barvou.

6 0
možnosti

V Německu je taky naprosto normální, že důchodce zaplatí nájem a zbyde mu na normální život. U nás je normální, že zaplatí pražský nájem a umře hlady.

0 0
možnosti
LC

Článek sice zní na první pohled logicky, nicméně autor se vůbec netrefil do příčiny problémů. Banky totiž nemůžou nést rizika za příliš levné a snadno dostupné úvěry, protože za lidi využívající nezdravě dostupné úvěry, je potom v krachujících bankách platí všichni ostatní. Navíc příliš dostupné úvěry na vlastní bydlení totálně křiví trh s nemovitostmi. Opravdu ceny už historických paneláků na hraně životnosti dosahují nesmyslných výšek a jen díky příliš snadné úvěrovatelnosti jsou lidé ochotni za ně platit ty nesmyslné ceny. Takže to co se teď děje, je pouze rozumný návrat do bezpečného prostoru, který v dohledné době snad i přemrštěné ceny nemovitostí alespoň stabilizuje, když ne sníží.

A příčina nedostupnosti bydlení pro běžné rodiny? Jednoduše v brutálně podhodnocené ceně práce. Dnes skutečně běžná rodina s ditětem nemá šanci našetřit žádné významnější úspory, což je ostuda současné i všech předchozích vlád, které daňovými pobídkami lákaly nadnárodní firmy, hledající pouze laciné montovny a nic víc. Je opravdu hrozné, že rodina s dítětem, kde oba rodiče pracují na plný úvazek, není schopná i přes minimalizaci výdajů každý měsíc smysluplnou částku odložit, aniž by tedy neskončili u chleba a vody a mohli dítěti občas něco dopřát. Celý ten nářek nad zhoršením dostupnosti hypoték, je naprostý omyl. Správným cílem nadávek by mělo být snižování daňového zatížení práce, podpora českých firem a živnostníků na úkor zahraničních motnoven atd.

12 0
možnosti
Foto

a kolik je problémových hypoték, prosím?

0 0
možnosti
PN

P23e62t44r 67N62o45v26á92k

19. 4. 2017 10:03

V USA to před rokem 2008 taky fungovalo "bez problémů"... :-)

5 0
možnosti
AK

Co je vyhlídka na vlastní bydlení?

Pokud si pořídím bydlení na hypotéku, tak stejně to bydlení patří spíš té bance nebo finanční instituci, která mi poskytla hypotéku, než mně.

1 0
možnosti
BH

Bingo!! Ale vysvětlujte to mladejm...

0 0
možnosti
JD

J18a61n 67D63r94t62i46n14a

18. 4. 2017 21:57

Podivný argument o 3mega bytě v Praze. Copak všichni musí bydlet v Praze? Třeba Vsetínsko, mnoho pracovních příležitostí pro absolventy technických VŠ. Ceny rozumných bytů v rozmezí 1 - 1.8 mega, pro manželskou dvojici která měla alespoň stavební spoření nulový problém. Já jsem stavěl dům, měl jsem v té době už tři děti a manželku na mateřské, hypotéku jsem dostal na 40% ceny domu. Jsem řadový vývojář. Všichni mí kolegové v mé věkové kategorii dnes mají vlastní dům, většina mladších kolegů (manželky na mateřské) si domy staví. Já už jsem hypotéku dávno splatil (a to jsem ji měl na 13.5%). Vůbec nechápu o čem to pan bloger píše.

3 0
možnosti

Ať se nám to líbí nebo ne, Praha je v té naší minizemičce jediná metropole. A asi jediné město, kde se nemusíte bát, že budete nezaměstnaný. Nějakou práci tu seženete vždycky, úplně vždycky, což se o zbytku republiky říct nedá.

1 0
možnosti